Ontdek de wereld van Herman Brood

Mind for Business June 29, 2021

Het was altijd al duidelijk voor Herman Brood dat hij aanleg en ambitie had om toe te treden tot de kunstwereld. Hierbij beperkte hij zich niet tot een manier om zijn creatieve geest te uiten. Al van jongs af aan hield hij zich bezig met tekenen en schilderen. Daarnaast nam hij pianolessen en ontdekte hij zijn passie voor muziek. Herman is uiteindelijk ook doorgebroken met zijn muziek en groeide uit tot de Nederlandse belichaming van seks, drugs en rock 'n' roll. 

Herman Brood richte zich in de jaren tachtig steeds meer op het schilderen. Door zijn blijvende interesse in de beeldende kunst is hij hiermee doorgegaan en verkocht hij zijn schilderijen uiteindelijk voor grote bedragen. De kunstwerken van Herman Brood kenmerken zich door het gebruik van dikke zwarte lijnen en primaire kleuren. Hij schilderde eenvoudige, herkenbare taferelen met grote kleurvlakken. Zijn herkenbare handtekening ‘brood’ maakt een wezenlijk deel uit van ieder doek. Zijn schilderijen waren toen der tijd te koop in zijn atelier maar hij verkocht ze zelf ook vaak op straat. Ook ruilde hij zijn kunstwerken vaak in voor dingen die hij eigenlijk wilde kopen, maar niet kon betalen. Herman Brood maakte zijn schilderijen vlot en uit de losse pols. Zijn doeken waren erg groot en hij gebruikte daar vaak de meest gekke voorwerpen voor. Zo heeft hij bijvoorbeeld schilderijen gemaakt met koeienmest. Met felle primaire kleuren maakte Herman zijn schilderijen het liefst. Hij gebruikte vooral spuitbussen en rollers om zijn werken te maken. De rollers zaten aan lange stokken en het canvas ligt op de grond.

De Cobra-groep
De keuze voor primaire kleuren is vooral gebaseerd op noodzaak, aangezien Herman kleurenblind was. Hij haalde veel inspiratie uit de werken van de Cobra-groep.

De Cobra-groep was een groep van jonge kunstenaars uit Copenhagen, Brussel en Amsterdam die actief was na de Tweede Wereldoorlog. Na zijn overlijden was in 2002 in het Cobra Museum in Amstelveen een eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien, met daarnaast foto's, gemaakt door zijn vriend, de fotograaf Anton Corbijn. Eerder was het werk van Brood museaal nooit erkend. Er waren echter wel veel liefhebbers en zijn schilderwerk werd goed verkocht.

Herman Brood Experience
In april 2017 is in Zwolle de Herman Brood Experience gestart waar het werk van Herman Brood bewonderd kan worden. De bezoeker krijgt door middel van foto's, voorwerpen, film en geluid een inkijkje in het leven van de in Zwolle geboren artiest. De zogeheten experience bevat een brede collectie van Herman Brood, afkomstig uit de privécollectie van vriend en initiator Ivo de Lange, weduwe Xandra Brood, dochter Lola en beide zussen van Herman. Het gaat om brieven, tekeningen en gedichten, door hem geschreven en geschilderd op doek, stukken papier en bierviltjes. Er zijn ook persoonlijke items van Brood zelf te zien. Nooit eerder vertoonde foto's, door hem beschilderde gitaren, kledingstukken, schildersmateriaal en zelfs zijn spuitnaalden.

Het Rock ‘n’ Roll leven van Herman Brood
Herman is natuurlijk niet voor niets de belichaming van het credo 'sex and drugs and rock 'n' roll'. Hij was enorm verslaafd aan drugs, alcohol, gokken en vrouwen. Hij was bijna altijd onder invloed, en vond dat ook niet erg om te laten zien in de media. Herman was een man die volgens zijn eigen regels leefde en zijn eigen dingen deed op zijn geheel eigen manier. Dat eiste uiteindelijk natuurlijk zijnj tol. Hoewel Herman Broods vijftigste verjaardag nog feestelijk werd gevierd, ging zijn gezondheid vervolgens in hoge snelheid achteruit. Drank en drugs hadden zijn lijf gesloopt en Brood moest op doktersadvies afkicken. 

Brood werd opgenomen in verschillende afkickklinieken. Wat volgde waren de te verwachten ontwenningsverschijnselen bij een verslaafde zoals incontinentie, epilepsie en delirium tremens. Het lukte hem weliswaar om van de meeste drugs af te blijven maar zijn drankinname nam toe. Daarnaast nam hij toch nog een dagelijkse portie speed.

Hij ging zichbaar achteruit qua gezondheid en verscheen op veel plekken met een papegaai op zijn hoofd. Op 11 juli, de dag die vele bijblijft, wint de depressie, verslaving en frustratie het van het leven. Door de vele mislukte pogingen een gezonder leven te leiden maakt Herman Brood een einde aan zijn leven. Hij springt van het Amsterdamse Hilton Hotel af met een afscheidsbrief in zijn binnenzak.

De uitvaart was immens groot. De lijkwagen maakte een tussenstop bij het Hilton Hotel in Amsterdam en er volgde een herdenkingsdienst in Paradiso. De platenmaatschappij bracht Herman Broods versie van Frank Sinatra’s “My Way” uit. Het nummer stond drie weken bovenaan de hitparade: Broods enige nummer-1 hit. Herman Brood werd gecremeerd in Westgaarde en zijn as werd begraven op Zorgvlied. De engel boven de gedenksteen draagt in haar rechtervleugel een anti-diefstal pin.

Veel neppe kunst in omgang
Doordat Herman Brood nooit onder stoelen en banken heeft gestoken hoe hij zijn kunstwerken maakte (er zijn zelfs beelden van) zijn er regelmatig neppe kunstwerken in omgang. Koop daarom altijd je kunstwerken van Herman Brood in kunst ateliers zoals Moderne Kunst. Deze beschikken vaak over een certificaat van echtheid.