Ontmoet Arnoud Bennink: een portret van een portret

Arnoud vult zijn prachtige galerij met levenslust. De kunst gaat leven, als hij gaat vertellen. “Dit vind ik dus zó mooi!” zegt hij vol passie. Hij staat naast een kunstwerk van Guy Olivier en omlijst het met een verhaal. Over de kunstenaar. Over de techniek. Achter iedere zin een uitroepteken. Het werkt aanstekelijk.

Als klein jongetje staat vrolijkheid al op zijn voorhoofd geschreven, zijn moeder hoort hem drie straten verderop fluitend uit school komen. Tussen al die vrolijkheid door is hij regelmatig te vinden op de tennisbaan, bloedfanatiek. Uiteindelijk leidt deze liefhebberij tot een eigen bedrijf in het aanleggen van tennisbanen. Hoogtepunt is de Davis Cup in 1994: in Rotterdam spelen onder andere Jacco Eltingh en Pete Sampras op 'zijn' baan.

De allereerste Brood

En dan: de eerste kunstaankoop. Arnoud is halverwege de veertig als hij door een vriend voorgesteld wordt aan Herman Brood. Het klikt tussen de mannen en hij koopt zijn allereerste Brood – wat nog altijd bij hem aan de muur hangt. De liefde voor moderne kunst is geboren en hij heeft nog steeds contact met Marcel Brood, de zoon van Herman.

Bekend van:

Kunstgalerij in Leiden

In zijn galerij is Arnoud de gastheer. Met de armen en het hart wijd open ontvangt hij. Er is koffie, wat lekkers en tijd. Tijd om rond te lopen, om je te vergapen aan de kleuren. “Laat even wat foto’s van je interieur zien.” zegt hij. En dan: “Kijk, als je hier nou dat werk met de witte lijst hangt, dat is precies de tint van het vloerkleed.” En hij weet ook, zo uit je hoofd inschatten of het thuis zou passen - dat is lastig.

“Neem deze vijf maar op proef, dan besluit je thuis welke je het mooiste vindt.”

Meestal is het Arnoud zelf die de kunst bij je thuis komt brengen. Dat contact met mensen, hij leeft ervoor.

Maak een afspraak in de kunstgalerij te Leiden

Vul het formulier in of bel Arnoud. Hij neemt je mee in de wereld van kunst. Er is koffie, wat lekkers en ruimte voor persoonlijk advies.

Flevoweg 35
 2318 BX, Leiden +316 53 40 74 18

Zijn eerste handeltje begint al als twaalfjarige

Op het Amsterdamse Waterlooplein koopt hij oude houten sigarenmallen in voor zeven gulden vijftig - die hij in Leiderdorp vervolgens weer verkoopt. Het plezier van inkopen en iemand blij maken met een aankoop, het zit tot in zijn botten verankerd. De klant helpen die een kunstwerk zoekt voor zijn vrouw. Maar wat zou ze mooi vinden? Arnoud komt er wel uit met deze man, die best blijkt te weten wat ze mooi vindt.

Naast kunsthandelaar is hij ook opa, en hij geeft zijn kleinkinderen ieder een klein kunstwerkje van een vogeltje. De één met het snaveltje naar links, de ander met het snaveltje naar rechts. Het inspireert de kinderen tot het tekenen van vogeltjes en natuurlijk vragen ze hem of de tekeningen in de galerij mogen hangen. “Dat is toch mooi, dat je dat bij kan brengen?” zegt hij glunderend.

*Opname in de kunstgalerij bij ‘Nederland ontdekt’ met Ferry Doedens.

Voelsprieten voor opkomend talent heeft hij dus wel

Zoals ook bij Je Shen. Arnoud is gefascineerd door de prachtige werken van deze Chinese kunstenaar en is de enige in Nederland die de werken verkoopt. En, hij gaat voor kwaliteit: om een kunstwerk hoort een ècht mooie baklijst, vindt Arnoud. ‘Ik wil overal het neusje van de zalm.

Arnoud Bennink. Een kleurrijk portret in goede conditie. Ruim over de pensioenleeftijd en nog lang niet moe.

“Hoe lang ik dit nog blijf doen? Totdat ik m’n hoofdje neerleg.”

Hij omringt zich met jonge mensen en geniet van het varen in zijn sloep. Sport regelmatig en kookt graag een mooi diner. Als hij uit eten is geweest, probeert hij het gerecht thuis ook te maken. Ik heb zo'n fantastisch leven!' zegt hij met een grote lach.