Stapsgewijze uitleg over het ophangen van een kunstwerk

Moderne Kunst August 06, 2022

Je hebt alle elementen van je huis af. De muren zijn geverfd, de gordijnen hangen en de meubels zijn geplaatst...En toch mist er iets. Iets wat je aandacht pakt en de kamer betekenis geeft. Kunst is dan in veel gevallen de oplossing. Kunst kan een stijlvolle touch geven.  Een interessant element in een goed ingericht interieur. U kunt een aantal prachtige schilderijen selecteren die uw gevoel voor stijl op een subtiele manier weergeven. 

Maar hoe hang je dit nou goed op? Waar moet je rekening mee houden en wat heb je nodig? In dit artikel nemen wij je stapsgewijs mee door dit proces.
 
Ps: Wist je dat ModerneKunst aangeschafte kunstwerken kosteloos bij u ophangt? 

Kies de juiste methode

Om een schilderij op de juiste manier op te hangen, is het belangrijk eerst te beslissen welke methode je gaat gebruiken. De volgende factoren zijn belangrijk om rekening mee te houden:

  • De plek van het werk
  • Het gewicht van het kunstwerk, en hoe groot deze is
  • Het materiaal van het oppervlak

Bepaal de juiste plek voor uw kunstwerk:

Hang het midden van het schilderij op ooghoogte, meestal ongeveer 1,65 meter hoog.  Bij het plaatsen van een kunstwerk over een meubel, zoals een bank in de woonkamer, moet de onderrand van het kunstwerk zich 12 tot 20 cm boven de bovenrand bevinden. Dit zal genoeg zijn om uw muurkunst niet te druk en niet te hoog te laten lijken.

Weet welk materiaal u moet gebruiken:

Voor een fotolijstje zou een spijker of een ophanghaak voldoende zijn maar met kunst is dit vaak anders. Een kunstwerk van 100cmx100cm weegt vaak tussen de 4,5 en 13 kilo. Voor deze werken is een spijker onvoldoende. Het veiligst is om te werken met een plug.

Kies een plug en een boor, meestal worden hiervoor 6 mm pluggen gebruikt. Gaat het om een hollewand muur gebruik dan een hollewandplug, deze plug kan tot wel 10 tot 15 kilo dragen. Deze plug kan je met een hamer in de wand tikken, om vervolgens de schroef of haak (met dezelfde diameter als de plug) erin te schroeven.

Op de juiste plek boren.

Als u weet waar het werk komt te hangen en welk materiaal u moet gebruiken komt het “moeilijkste” onderdeel. Het boren van een gat op de juiste plek. Het makkelijkste is om het werk tegen de muur op de juiste plek te hangen en boven het werk in het midden een stukje schilders tape te plakken zodat u precies weet op welke lijn u moet boren. Houd rekening met het ophangsysteem achter het kunstwerk. Voor werken met een draad aan de achterkant, rek de draad strak tot het hoogste punt en meet dan de afstand van dit punt tot de bovenrand. Breng dit punt over op uw muur voor het plaatsen van het boorgat.

Bij grote schilderijen moeten er vaak twee gaten komen om het op te hangen. Om het tweede gat helemaal gelijk aan het eerste gat te maken, is het aangeraden om een waterpas te gebruiken.

En nu genieten

Hopelijk is het allemaal gelukt maar mocht u toch vragen hebben horen wij het graag!