De kleurrijke werken van Je Shen

Mind for Business April 30, 2021

Je Shen

Je Shen werd geboren in Jiangxi, China, in 1973. Na zijn studie aan de kunstacademie van Guangzhou, schreef hij zich in 1993 in aan de Guangzhou Academy of Fine Arts. In 1998 studeerde hij af met goede cijfers. Je Shen toonde zich onmiddellijk een talent, een geweldige techniek en een sterk verlangen om een nieuw medium van artistieke expressie te creëren door Oosterse tradities te versmelten met de leringen van vooraanstaande 19e-eeuwse kunstenaars uit Amerika en Europa. Je Shen is een hedendaagse Aziatische kunstenaar in wiens werk traditionele Oost-Aziatische landschapsschilderkunst versmelt met Europees impressionisme.

 

Europees Impressionisme

Het Impressionisme was een radicale kunststroming die aan het eind van de 19e eeuw ontstond, voornamelijk rond Parijse schilders. Impressionisten rebelleerden tegen klassieke onderwerpen en omarmden de moderniteit, met de wens werken te creëren die de wereld weerspiegelden waarin zij leefden. Wat hen verenigde was een focus op hoe licht een moment in de tijd kon definiëren, met kleur als definitie in plaats van zwarte lijnen. De Impressionisten legden de nadruk op de praktijk van het ‘plein air’ schilderen, oftewel buiten schilderen. Het Impressionisme, dat aanvankelijk door critici werd bespot, is sindsdien omarmd als een van de meest populaire en invloedrijke kunststijlen in de westerse geschiedenis.

 

Oost-Aziatische landschapschilderkunst

Al meer dan duizend jaar weerspiegelen de meest bewonderde kunstwerken in China en Korea een diepe waardering voor de natuur. Hoewel de onderwerpen van de Oost-Aziatische wereldlijke schilderijen divers zijn - landschappen, flora en fauna, figurale voorstellingen en verhalende scènes - hebben de landschapsschilderijen een ereplaats gekregen. De werken in dit deel zijn Koreaanse landschappen uit de Chosŏn dynastie (1392-1910) en Chinese landschapsschilderijen door literatoren en professionele kunstenaars uit de Ming (1368-1644) en Qing (1644-1911) dynastieën.

De term voor landschapsschilderkunst in Oost-Azië betekent "bergen en water" (Chinees: shanshui; Koreaans: sansu; Japans: sansui)- passend bij een genre waarin deze twee elementen altijd voorkomen, vaak in de vorm van een grote bergtop en een waterval of glooiende heuvels langs een rivier. Geschilderde landschappen, of het nu echte locaties zijn of verzonnen, roepen het gevoel op in de natuur te zijn en bieden een virtueel middel om te ontsnappen aan de ontberingen van het stadsleven.

Tijdens de Song dynastie (960-1279) was naturalistische weergave het hoofddoel van de Chinese schilderkunst. Tijdens de Yuan dynastie (1279-1368) verwierpen literaire schilders - geleerden die de kunst van het kalligrafische penseel onder de knie hadden - de gepolijste, conventioneel realistische werken van professionele kunstenaars en verheerlijkten in plaats daarvan de expressieve waarde van penseelvoering. Terwijl de landschappen van hofschilders en professionele kunstenaars in de opeenvolgende Ming- en Qing-dynastieën een indrukwekkend topografisch realisme bereikten, propageerden invloedrijke literaire kunstenaars en kunstcritici uit deze perioden het ideaal van landschapsschilderkunst als een uitdrukking van de geleerdheid, ethiek en persoonlijkheid van de kunstenaar. Dit concept won ook aan populariteit in Korea tijdens de Chosŏn dynastie en binnen bepaalde scholen van de Japanse kunst tijdens de Edo-periode (1615-1868). Met name Korea nam veel Chinese esthetische en culturele waarden over en transformeerde deze na verloop van tijd in nieuwe, duidelijk Koreaanse stijlen.

De schilderijen van Je Shen zijn een 'smeltkroes' van stijlen en invloeden, waardoor een medium van artistieke expressie ontstaat dat culturen doorsnijdt. Deze smeltkroes van stijlen, indrukken en invloeden was van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van een intense routine van kunsttentoonstellingen. Zijn eerste grote kunstevenement vond plaats in 2008, toen het Museum van Guangzhou een permanente solotentoonstelling voor zijn werken inwijdde. In de afgelopen jaren heeft hij deelgenomen aan meer dan 90 solo- en collectieve exposities wereldwijd. Tegenwoordig word Je Shen beschouwd als een van de meest veelbelovende kunstenaars in de wereld van de Aziatische hedendaagse kunst. Door verfijnde en doeltreffende schildertechnieken verstandig toe te passen, vangt hij de kijkers in een magnetische botsing van belichting, optische illusies en elegante penseelstreken. Magische florale sferen, waarin kleur en driedimensionaliteit de kijker voortdurend door een draaikolk van visioenen en emoties leiden. De Chinese, Japanse en Koreaanse gespecialiseerde pers hebben allen grote belangstelling getoond voor deze jonge kunstenaar, die algemeen wordt beschouwd als een van de meest fascinerende hedendaagse kunstenaars van de laatste paar jaar.

Rustgevende scènes van steden en natuur, getooid met uitbundige lentebloesem of kleurrijke herfstbladeren, zijn terugkerende onderwerpen in originele schilderijen van Je Shen. De kunstenaar gebruikt dunne acrylverf voor zijn achtergronden, terwijl hij de bloemen dik overschildert met olieverf, waardoor een verheven uitstraling ontstaat. Het resultaat is een beeld met een betoverende diepte, niet alleen in de textuur van het doek maar ook in het landschap zelf, alsof het de toeschouwer uitnodigt om in deze buitengewone wereld binnen te stappen.

Zijn kunst is te zien geweest in de meest gerenommeerde galeries van Beijing, New York en Singapore. In 2016 heeft hij een belangrijk exclusief contract getekend met de italiaanse galerie Palma Arte, voor de Europese en Amerikaanse kunstmarkt. Dankzij zijn eigenaardige en revolutionaire techniek, is hij bekroond met vele prijzen en heeft hij aandacht gekregen in Art Asia Pacific, Kolaj en Asia Art Archive. De toekomst van Je Shen is zeer zeker veelbelovend en helder. In januari 2018 werd hij geselecteerd voor de prestigieuze ART STAGE Singapore 2018.

Bent u benieuwd naar de werken van Je Shen? Wij hebben een aantal van zijn prachtige werken in onze collectie. Neem gerust een kijkje!