De wondere kunst van Dion V

Mind for Business March 29, 2021

Live action painter Dion Varossieau groeide op in het Brabantse Culemborg en is een rasechte entertainer. Zingen en acteren zijn hem niet vreemd en al op jonge leeftijd ontdekte hij ook een liefde voor schilderen. Dion staat bekend als een kleurrijke, gedreven en hyperactieve stuiterbal. Hij beschilderde auto’s, bouwde én verkocht vier escaperoomcaravans, ontwierp een schoen voor het Rotterdamse merk Mascolori en werkte samen met couturier Ronald Kolk.

Als DionV, de naam onder wie hij in de kunstwereld al meer dan 10 jaar bekend staat, maakt hij live action schilderijen en is hij onder andere ook het brein achter de Near Death Experience: Europa’s grootste spookhuis in Amsterdam.

Live action painting 

Live action painting is een manier van werken in de Amerikaanse en Europese abstracte expressionistische kunst en informele schilderkunst van de jaren 50 van de XXe eeuw waarbij de handeling, de geste van het maken uitgangspunt is. De grote figuur van het abstract expressionisme in de Verenigde Staten is Jackson Pollock (1912-1956).

De wortels ervan liggen in het surrealisme, en wel in die visie van het surrealisme waarin 'het automatische' centraal staat - de associatietechniek, de écriture automatique in de literatuur en, toegepast op schilderkunst, het 'automatische' tekenen/handelen, zoals het sterk werd ontwikkeld door onder anderen de abstracte surrealist André Masson, die veel invloed had op het latere Amerikaanse abstract expressionisme.

De kunstcriticus Rosenberg bedacht het begrip action painting in 1952. In Europa was het met name Georges Mathieu die in Frankrijk action painting in theateruitvoering presenteerde en zo vooruitliep op de latere kunstvorm performance.

Het is een vorm van abstracte kunst waarbij de schilder geconfronteerd wordt met een meestal groot doek als de voornaamste werkelijkheid, dat hij te lijf gaat. De kunstenaar probeert de actie, de geste van het maken, op het doek over te brengen. Het kunstwerk is een herinnering aan de handeling, de actie (bijvoorbeeld het ritmisch drippen van verf "over all" op een groot doek).

Action painting is daarom een spontane schilderkunst, waarin de bewegingen van de kunstschilder duidelijk te herkennen zijn. Niet wat er afgebeeld wordt is van belang maar het ‘in het werk zijn van de kunstenaar’ door de spontane handeling van het maken.

Jackson Pollock, de belangrijkste schilder van deze techniek, gebruikt de drippingtechniek. Deze techniek waarbij verf op een enorm doek wordt gespat, gedruppeld (dripping), gespoten en gesmeten, met als resultaat een uitermate complex netwerk van kleurige lijnen. In deze "over all paintings" verliest het werk de traditionele referentiekaders van hoogte, breedte en diepte en elke verwijzing naar perspectief.

Nederlandse live action kunstenaars

Hedendaagse Nederlandse live action painters zijn Menno BaarsHein van HoutenMerijn Kavelaars, Robbert Buys, Remko Leeuw en Dion Varrosieau. Hoewel hun schilderijen niet "toevallig" tot stand komen, lijkt de verf op het doek gesmeten. De doeken zijn desondanks weloverwogen tot stand gekomen, maar de snelheid van de verfstreek is "gevangen", net zoals dat het geval was bij bijvoorbeeld Karel Appel en Bram Bogart.

Waar kunstenaarsbloed 

De kunst van het schilderen zit al jarenlang in het bloed van de familie Varossieau. Dion’s verre voorvader was Andrea Verrocchio. Dat was de leermeester van Leonardo Davinci van 1470 tot 1477. Ongetwijfeld zal de hand van zijn leermeester nog steeds zijn weg terug vinden in het huidige werk van Varossieau. Met zijn eigenzinnige werk en live painting zet Dion de traditie van zijn familie voort.

Ooit was de grootste verffabriek in Suriname in handen van de familie Varossieau, waar onder dezelfde naam verf werd geproduceerd. De fabriek is later verkocht aan het bekende verf merk Histor. De familie Varossieau zit nog steeds in de verfindustrie en kunstwereld. Zijn grootvader Olivier Varossieau bezit enkele kunstgaleries in het binnen- en buitenland. Dion’s oom is een bekend kunstenaar op Aruba, Harold Bronswinkel. Dion’s neef Lodewijk Varossieau bezit galerieën in Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Londen en Moskou.

Inspiratie 

Varossieau haalt zijn inspiratie uit muziek, kleuren, geuren, emoties van boosheid, seks, liefde en mensen. Hij heeft naar eigen zeggen schijt aan wat mensen vinden, jaagt zijn dromen achterna en maakt kunst die hij echt mooi vindt. Dat is te zien en voelbaar in zijn zeer expressieve werk.

Alle emoties die voortkomen door de onderdrukking van nu, verwerkt Dion in zijn kunst. Het eindresultaat verbeeldt een krachtige energie die de kijker aanspreekt en inspireert tot het vinden zijn eigen verhaal in het beeld. Tijdens een aantal jaren schilderles heeft hij basistechnieken en materialen onder de knie gekregen. In zijn eigen stijl durft Varossieau het aan om ongebruikelijke materialen te mixen. Het resultaat is een gelaagde structuur die zijn kleurige beelden in expressie verstrekt. Dit is onder andere te zien in het werk ‘DRIPPING MAGIC’.

Inmiddels heeft de jonge kunstenaar meerdere doeken gecreëerd en exposeert hij zijn doeken en werk op vele plekken in binnen- en buitenland. Naast zijn creatieve inbreng in zijn werk maakt hij ook schilderijen in opdracht. Dion laat zich inspireren door zijn opdrachtgever, zodat het desbetreffende kunstwerk past in de omgeving waar het bij de nieuwe eigenaar zal komen te hangen. 

Varossieau treedt op tijdens verschillende festivals, concerten en events. Zijn optreden is inspirerend en een echte beleving. Zijn ‘Live Action Painting’ wordt door velen als een unieke belevenis ervaren. Binnen een korte tijd laat Varossieau live op locatie zien hoe een schilderij ontstaat. Hij neemt u mee in een spel tussen kleuren en emotie, dit maakt het eindresultaat adembenemend. Bij elke boeking zijn de gemaakte doeken meteen voor de klant bedoeld.

Een unieke aanvulling voor bijvoorbeeld een productpresentatie, bedrijfsfeest of privéaangelegenheid. Voor festivals uitstekend te combineren met een band of DJ. DionV schildert dan op de muziek wat ook een bijzonder resultaat oplevert. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk, net zoals zijn passie voor schilderen.

Zie ons overzicht voor de prachtige kunstwerken van Dion V.